Perluas Kerjasama Malaysia-Belanda dalam Menghadapi Cabaran Air dan Perubahan Iklim

Malaysia melalui menterinya, Nik Nazmi Nik Ahmad berhasrat untuk memperluas kerjasama dengan Belanda, terutamanya dalam projek membangunkan Projek Perintis Mitigasi yang boleh dilaksanakan dalam bidang mitigasi dan agenda ketahanan iklim.

Ketika ini Malaysia dan Belanda telah pun menjalinkan kerjasama dalam perkara yang melibatkan air dan iklim. Yang terkini, bantuan dalam menangani bencana air diterima melalui skim Dutch Surge Support (DSS).

“Hasil daripada program ini adalah laporan oleh pasukan Pengurangan Risiko Bencana (DRR), yang menonjolkan kesenjangan, cabaran, dan cadangan untuk memperbaiki risiko banjir di Malaysia. Ini akan meningkatkan respons kita terhadap risiko banjir masa depan dan kesan perubahan iklim yang berkaitan.”

“Kita berharap untuk memperluaskan kerjasama ini secara khusus dalam membangunkan projek perintis yang boleh dilaksanakan berdasarkan cadangan daripada laporan Pasukan DRR serta program lain dalam bidang mitigasi banjir dan ketahanan iklim,” katanya.

Nik Nazmi menyuarakan pandangannya dalam ucapan pembukaan Dialog Air Malaysia-Belanda kali keenam bersama Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte, di Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC).

Beliau berharap Malaysia dapat belajar daripada pengalaman Belanda sebagai sebuah negara rendah yang berjaya menangani pelbagai perkara yang berkaitan dengan air.

“Rangkaian saluran, terusan, dan pam yang rumit yang telah dibina oleh Belanda selama berabad-abad menunjukkan penguasaan mereka terhadap pengurusan air.”

Katanya, perubahan iklim dengan ancaman peningkatan paras laut dan peningkatan hujan akan membawa cabaran kepada strategi pengurusan air di Belanda. Oleh itu, Malaysia berharap untuk turut memahami bagaimana Belanda dapat menangani cabaran baru itu.

Sementara itu, Rutte menyatakan kekagumannya terhadap usaha Malaysia dalam meningkatkan daya tahan banjir, terutama melalui Terowong SMART yang telah menjadi ciri utama dalam usaha pengurusan banjir di Malaysia.

Bagi kami di Belanda, terowong yang menyalurkan air banjir melalui pusat bandar adalah kejayaan sebenar dalam bidang kejuruteraan,” katanya.

Beliau, bagaimanapun, berkata, membina lebih banyak infrastruktur keluli dan konkrit mungkin tidak mencukupi dalam jangka masa panjang.

“Kami belajar bahawa infrastruktur hijau dan penyelesaian berasaskan alam semula jadi selalunya lebih berdaya tahan, fleksibel, dan boleh berpatah balik daripada kaedah tradisional,” katanya.

Dialog Air tersebut adalah acara tahunan yang dianjurkan oleh NRECC dan kedutaan Belanda di sini, yang berfungsi sebagai platform bagi menangani pelbagai masalah berkaitan air.

Rutte tiba di Malaysia untuk lawatan kerja selama dua hari. Ini merupakan lawatan kedua ke negara ini selepas tahun 2014. – BERNAMA


Foto – Bernama

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *