Runtuhan gudang: Pembinaan projek dihentikan

Dalam kejadian struktur binaan runtuh di Batu Maung, Pulau Pinang, seramai 3 orang pekerja tapak binaan yang juga warga asing disahkan maut dan 2 lagi cedera parah yang kini sedang dirawat di Jabatan Ortopedik dan pembedahan Hospital Pulau Pinang.

Mereka yang maut ialah Md Ahed Ali, Mohamad Mokaddes Ali dan Mohammad Sayful Islam, manakala dua lagi yang cedera parah ialah Md Uzzul Mridha dan Md Razu Ahamad.

Timbalan Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang Zulfahmi Sutaji berkata lelaki terbabit bekerja kira-kira 18 meter dari aras tanah ketika struktur itu runtuh. Manakala 4 lagi pekerja tapak binaan yang dikatakan ‘terperangkap’ sebenarnya telah meninggalkan tempat kejadian.

Menurutnya, 3 percubaan dibuat untuk mengeluarkan rasuk tetapi tidak berjaya. Sekiranya pasukan penyelamat hanya mengalihkan rasuk yang runtuh, dikhuatiri akan melibatkan struktur yang lain sekaligus mendatangkan bahaya kepada pasukan penyelamat. Disebabkan itu kerja-kerja memotong konkrit dilakukan.

“Kami membuat tiga percubaan untuk mengeluarkan rasuk itu tetapi tidak berjaya. Rasuk lain juga dikaitkan dengannya. Sekadar mengalihkannya akan menyebabkan tapak tidak stabil dan menimbulkan risiko kepada penyelamat,” tambahnya.

Datuk Bandar Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Datuk A. Rajendran berkata arahan pemberhentian kerja telah dikeluarkan ke atas projek itu yang dijadualkan siap menjelang akhir tahun ini.

Beliau juga menafikan bahawa kerja-kerja menyiapkan pembinaan itu dilaksanakan dengan tergesa-gesa.

“Ini adalah projek pantas menggunakan teknologi. Memandangkan kawasan ini berada di luar zon kediaman, mereka dibenarkan bekerja pada waktu malam.”

Disebabkan kejadian ini, akan ada kelewatan sementara menunggu siasatan dan ketika ini proses siap kerja telah mencapai 55%.

Projek ini dibangunkan Titijaya Land Bhd dan DHL Supply Chain (M) Sdn yang akan terdiri daripada pejabat, sistem rak automatik, gudang dan pelbagai utiliti.

Titijaya, dalam satu kenyataan, berkata ia sangat kecewa dengan kejadian tragis itu.

“Kami telah mengarahkan kontraktor untuk menghubungi keluarga mangsa, dan merawat mereka yang telah dimasukkan ke hospital,” kata pengarah urusan kumpulannya Datuk Lim Poh Yit.

Beliau berkata siasatan menyeluruh terhadap kejadian itu akan dijalankan, sambil menambah bahawa tindakan tegas dan tegas akan diambil sekiranya terdapat sebarang kesilapan manusia atau kecuaian didapati menyumbang kepada tragedi ini. – BERNAMA

About The Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *